Jaa, korjaa, vuokraa | Greenreality

Jaa, korjaa, vuokraa

Ylitämme vuosittain maapallon kantokyvyn rajat; toisin käytämme luonnonvaroja tahdissa, jossa ne eivät ehdi uudistua. Kiertotaloudella tarkoitetaan ajattelumallia, jossa yhteiskuntien hyvinvointi ei lisäänny tuottamalla liukuhihnoilta aina vain lisää ja lisää tavaroita. Jotta tavaroita ei tarvita aina vain lisää, on ihmisten ajattelutavan muututtava.

Oletko ajatellut, että kaikkea ei tarvitse ostaa itselle? Muistatko toteuttaa tätä ajatusta arjessasi?

Lainaa: Jos mielessäsi on hankkia jokin tavara jota tarvitset vain kerran pari vuodessa niin miksi ostaa se omaksi? Kysele tuttavilta, voisivatko he lainata sinulle tavaran tarvitsemaksesi ajaksi.

Vuokraa: Mietitkö uutta harrastusta? Kannattaa aloittaa uusi harrastus vuokraamalla välineet. Esimerkiksi SUP-laudan voit vuokrata useamman kerran kesässä – säästät ostohintaan verrattuna merkittävästi.

Korjaa: Onko vetoketju rikki tai nappi lähtenyt? Tämä ei ole syy luopua vaatteesta. Jos et osaa korjata itse, mieti voisiko joku korjata puolestasi tai etsi taitava korjaaja. Lappeenrannassa esimerkiksi  Lap-tuotesäätiö korjaa vetoketjua.

 

Kiertotalous

Kiertotaloudessa pyritään uudenlaiseen talousmalliin, jossa tuoteta jatkuvalla tahdilla lisää tavaroita.  Kulutus perustuu siinä omistajuuden sijaan palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Käytöstä poistuvia tavaroita materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä tulisi syntyä yhä uusia tuotteita. Kiertotalous tuo yrittäjille myös uudenlaisia ansaintatapoja – vain mielikuvitus on rajana.

Sitra listaa kiertotalouden kiinnostavimpia kiertotalousyrityksiä, joihin voit tutustua Sitran sivuilla.

Etelä-Karjalaan on laadittu 2018 Etelä-Karjalan kiertotalouden tiekartta, jossa asetetaan tavoitteita ja päämääriä kiertotalouden edistämiseksi alueellamme.

 

Kiertotalous Etelä-Karjalassa

Uusia bisnesmahdollisuuksia ja järkevää raaka-aineiden käyttöä.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.