Kestävän arjen kokeilujakso käynnissä Lappeenrannassa – 45 kotia mukana | Greenreality

Kestävän arjen kokeilujakso käynnissä Lappeenrannassa – 45 kotia mukana

20.09.2019

Kestävän arjen kokeilujakso käynnissä Lappeenrannassa – 45 kotia ja 10 yhteistyökumppania mukana

Lappeenrannassa on käynnistetty Greenreality-kodit –toiminnan puitteissa kestävän arjen kokeilujakso. 21.9. alkaneelle kokeilujaksolle osallistuvat kotitaloudet pääsevät kuukauden ajan testaamaan, minkälaista arki on pienemmällä hiilijalanjäljellä. Kokeilujaksolla on mukana 45 kotia, joista suurin osa on Lappeenrannasta mutta muutama myös naapurikuntien puolelta. Mukana on monen kokoisia kotitalouksia ja edustettuina ovat kaikki asumismuodot kerrostaloasumisesta omakotitalo- ja rivitaloasumiseen. Koteja on mukana niin keskusta-alueelta kuin myös taajaman ja maaseudun puoleltakin. Kodeille on laskettu kestävän kehityksen asiantuntijayritys D-mat Oy:n toimesta hiili- ja materiaalijalanjäljet ja kodit ovat aloitustyöpajassa laatineet tiekartan hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Tiekartasta kodit ovat poimineet asioita, joita haluavat lähteä testaamaan kokeilujakson aikana.

Yhteistyökumppanien tarjoamat tuotteet ja palvelut tukemassa arjen tekojen toteuttamista

Kokeilujaksolle on lähtenyt mukaan 10 yhteistyökumppania (yritystä/yhteisöä), jotka tarjoavat erilaisia kestävää arkea tukevia tuotteita, palveluita tai tilaisuuksia kokeilujaksolle.

Kodin energiatehokkuuteen liittyen Elektroway tarjoaa kokeilujaksolaisten koteihin kartoituskäyntejä liittyen aurinkosähköjärjestelmiin, ilmalämpöpumppuihin ja ilma-vesilämpöpumppuihin. Lappeenrannan Energia opastaa kokeilujaksolaiset seuraamaan kotinsa veden- ja energiankulutusta MinunEnergia-palvelun avulla ja lainaavat kodeille energiankulutusmittareita. Myös Lappeenrannan kaupungin Energianeuvonnalta saa vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen ja voi lainata lämpökameran.

Kestävän liikkumisen osalta Autotalo Ripatti mahdollistaa kokeilujaksolaisille sähköauton testaamisen. Auto-Sunilta saa koeajettavaksi sähkö- hybridi- ja kaasuautoja. Yhteiskäyttösähköautoihin voi tutustua Hertz Car Sharing –palvelun avulla. Pyörällä liikkumiseen kokeilujaksolaisia kannustavat Intersport Lappeenranta ja KaaKau. Intersport tarjoaa kokeiltavaksi sähköpyöriä ja KaaKau kaupunkipyöriä.

Kestävään syömiseen kokeilujaksolaiset saavat tukea Etelä-Karjalan Marttojen kasvisruokakurssilta. Lisäksi Etelä-Karjalan Osuuskauppa tarjoaa kokeiltavaksi vastikään lanseeraamansa S-Market Myllykeskuksen kauppakassin kotiinkuljetuspalvelun.

Etelä-Karjalan Jätehuolto antaa kokeilujaksolaisille neuvontaa jätteiden lajitteluun liittyen ja toimittaa kokeilujaksolaisten pihoille muovipakkausten keräysastioita ja monilokeroastioita testattavaksi.

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium tarjoaa kokeilujaksolla neuvontaa arjen valintojen ilmastovaikutuksista ja tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Saimaan luontoon ja muuhun elinympäristöömme.
 

Voit seurata kokeilujaksolaisten kokemuksia ja osallistua keskusteluun kestävästä arjesta Greenreality-kodit –Facebook-ryhmässä: https://www.facebook.com/groups/454356498439076/

Kestävän arjen kokeilujakson yhteistyökumppanit:

     
     
     
         
         
         
     
         
       

 

Lisätietoa:

Lappeenrannan kaupunki, Greenreality-palvelut
Asiantuntija Sanna Laukkanen
050 5326 187, sanna.laukkanen@lappeenranta.fi

D-mat Oy
Toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Michael Lettenmeier
040 5412 876, michael@d-mat.fi
 

Greenreality-kodit –toimintaa ja asukkaiden osallistamista kestävään elämäntapaan kehitetään Greenreality-kodit ja -yritykset –hankkeen puitteissa. Hanketta toteuttavat Lappeenrannan kaupunki ja LUT-yliopisto. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastolta, Lappeenrannan kaupungilta ja LUT-yliopistolta. Greenreality-kodit -kokeilujakso on myös osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä.