29.12.2022

Lappeenranta ja Lahti julkaisivat uuden Ekopoli-lautapelin – yläkouluihin ja lukioihin jaettava peli innostaa oppimaan kiertotaloudesta

Lappeenrannan ja Lahden kaupungit ovat toteuttaneet ja julkaisseet Ekopoli-lautapelin. Peli on tarkoitettu erityisesti koulujen kiertotalousopetuksen tueksi ja sitä jaetaan Etelä-Karjalassa yläkouluihin ja lukioihin vuoden 2023 alussa. Pelin voi kuitenkin myös tulostaa itselleen Greenreality-nettisivuilta ja peliohjeet voi katsoa tältä opetusvideolta.

Ekopoli-pelissä pelaajien tarkoituksena on kierrättää mahdollisimman paljon tavaraa. Pelissä eletään kiertotalouskaupungissa ja pelaajien kimppakämpän vuokrasopimus on päättymässä. Asunto on täynnä vuosien varrella kertynyttä tavaraa ja pelaajien tehtävänä on tyhjentää yhteinen asunto löytämällä tavaroille sopiva palautuspaikka kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, kertoo Lappeenrannan kaupungin projekti-insinööri Matti Pylkkö.

– Kiertotaloudessa pyritään siihen, että tavara tai materiaali säilyisi mahdollisimman pitkään käytössä esimerkiksi korjaamalla tai kierrättämällä. Ekopoli-pelin kaupungista löytyy tätä varten lainaamoita, korjaamoita ja lajittelupaikkoja.

Pelissä kerätään ekoaskeleita joko yksilönä tai joukkueena

Ekopoli on suunnattu ensisijaisesti yläkoulu- ja lukioikäisille oppilaille ja sopii ikäsuositukseltaan yli 12-vuotiaille, Pylkkö sanoo.

– Olemme testipelanneet peliä itse ja samoin sitä on peluutettu kouluissa ympäri Etelä-Karjalaa. Vastaanotto on ollut kaikkialla erinomainen. On ollut hienoa nähdä, kun nuoret tekevät innokkaasti yhteistyötä pelin aikana ja suunnittelevat etenemistään ja strategiaansa pelilaudalla.

Pelin alussa pelaajille jaetaan 3 tavarakorttia eli kimppakämpän tavaraa, jotka pelaaja pyrkii viemään niille osoitettuihin palautuspaikkoihin Ekopoli-kaupungissa. Viedyistä tavaroista kertyy ekoaskeleita. Pelissä on myös sattumakortteja, jotka muuttavat satunnaisesti pelin kulkua. Peliä voi pelata yhden pelilaudan ympärillä yksilöpelinä muita pelaajia vastaan tai joukkuepelinä esimerkiksi luokkahuoneessa muodostaen usean pelilaudan ympärille 2–5 pelaajan joukkueita, jotka kilpailevat toisiaan vastaan.

Pelikierros on suunniteltu kestoltaan noin yhden oppitunnin mittaiseksi ja pelin tarkka kesto on tarkoitus sopia ennen pelin alkua. Pelaajat liikkuvat pelilaudalla heittäen vuorotellen noppaa, mutta liikkumistaan voi vauhdittaa myös joukkoliikenteen, kaupunkipyörien tai kimppakyytien avulla. Peliajan päätyttyä pelin voittaa eniten ekoaskeleita kerännyt pelaaja tai joukkue. Palauttamatta jääneet tavarat vähentävät ekoaskeleita.

Lappeenrannan ja Lahden kaupungit ovat toteuttaneet Ekopoli-pelin osana LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -projektia. Peliä painetaan eri kieliversioina suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi, ukrainaksi ja arabiaksi yhteensä 500 kpl. Peliä jaetaan myös Lahden yläkouluihin ja lukioihin.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki

Matti Pylkkö, projekti-insinööri
Puh. 040 759 6692, matti.pylkko@lappeenranta.fi

Lahden kaupunki

Taru Suutari, projektipäällikkö
taru.suutari@lahti.fi