Suomen ensimmäinen vihreä huvivenesatama | Greenreality

Suomen ensimmäinen vihreä huvivenesatama Lappeenrantaan

Green Marina on Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun perustutkinnon opiskelijoille suunnattu suunnittelukilpailu vuonna 2012. Kilpailutehtävänä oli ideoida ja kehittää Suomen ensimmäistä vihreää huvivenesatamaa erilaisine toimintoineen Lappeenrannan kaupunginlahdelle. Kilpailutehtävänä on ideoida mitä kaikkea vihreään ja ekologiseen huvivenesatamaan kuuluu. Kilpailualueeseen kuuluu koko Lappeenrannan kaupunginlahden satama-alue.

Suunnittelijoiden tulee ottaa kantaa satama-alueen laitureiden, venepaikkojen ja kojujen sekä muiden palvelupisteiden energian ja veden käyttöön ja ympäristöystävälliseen tuotantotapaan. Myös alueen palvelutarjonta, vapaa-ajanviettomahdollisuudet ja ideoiden uutuusarvo arvioidaan. Vihreä huvivenesatama tuo urbaaniin ympäristöön uutta ulottuvuutta, onnellisuutta, kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä.

Kilpailun toteuttajat

Kilpailun vastuullinen toteuttajataho on Wirma Lappeenranta Oy yhdessä Lappeenrannan satamalaitoksen, Lappeenrannan Energian ja Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston kanssa. Kilpailun voittaja palkittiin kesätyöpaikalla 2013 Lappeenrannan Energia Oy:ssä.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi Tuuliaisen säätiön toiminnanjohtaja Risto Kiljunen. Tuomariston muut jäsenet ovat Lappeenrannan Satamalaitoksen johtaja Hannu Lappalainen, LUT Energian Professori Jero Ahola ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen.

 

Vihreät toimenpiteet satamassa

Green Marinaan asennettiin loppukesästä 2013 5,5kW:n aurinkosähkövoimalaitos. Aurinkopaneelit kiinnitettiin 11 laituriportin päälle. Voimalaitos on kytketty invertterin kautta internettiin ja sen
tuotantotehomääriä voi tarkastella TÄÄLTÄ!

Jos haluat katsella tuotantograafia, valitse sivustolta kohta "Yield and Power". Tällä välilehdellä voit määrittää, mitä tuotantoajanjaksoa haluat tarkastella. Esimerkkinä mainittakoon Green Marinan voimalaitoksen tuoton lokakuussa olleen 176,5kWh. Tämän voidaan sanoa olevan n. 15% sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutuksesta kuukaudessa (suhteellinen arvo).

 

 

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.