Maailman ensimmäinen hiilineutraali sellutehdas | Greenreality

Maailman ensimmäinen hiilineutraali sellutehdas

Metsä Groupiin kuuluvalla Joutsenon sellutehtaalla on tuotettu sellua yli sata vuotta. Tehdas on vuosituhannen vaihteessa rakennettu täysin uudelleen. Se on maailman suurin yksilinjainen havusellutehdas ja kuuluu sekä tehokkuudessa että ympäristöasioissa maailman parhaimmistoon.

Vuonna 2012 käyttöönotetun kuorenkaasutuslaitoksen ansiosta tehdas ei käytä fossiilisia polttoaineita eikä siten tuota lainkaan hiilidioksidia.

Tehtaan prosessissa syntyy bioenergiaa enemmän kuin tehdas itse tarvitsee ja se on edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä. Vuonna 2012 käyttöönotetun kuorenkaasutuslaitoksen ansiosta tehdas ei käytä fossiilisia polttoaineita eikä siten tuota lainkaan uusiutumattomista polttoaineista peräisin olevaa hiilidioksidia normaalikäynnin aikana.

Maailman suurimman yksilinjaisen havusellutehtaan sähköomavaraisuus on 175 %

Sellun raaka-aineena käytettävän havupuun kuoresta valmistetaan biokaasua meesauunin polttoaineeksi. Soodakattilan tuottama sähkö ja lämpöenergia hyödynnetään tehtaan tuotannossa, ja ylijäävä osuus myydään. Prosessissa ylijäävä lämpö otetaan tehokkaasti talteen ja käytetään muun muassa hankesiilon lämmitykseen. Sellunkeitossa syntyvän mäntyöljyn ja tärpätin lisäksi myytäväksi riittää myös biosähköä, jota tuotetaan noin 75 % yli oman tarpeen. Määrä vastaa Lappeenrannan seudun yksityistalouksien ja maatalouden tarvitseman sähkön määrää.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.