Markkinoiden energiatehokkain hybridibussi | Greenreality

Markkinoiden energiatehokkain hybridibussi

Täysin uudenlainen, joukkoliikenteeseen soveltuva hybridibussin prototyyppi, CAMBUS on valmistunut Lappeenrannassa kolmen oppilaitoksen yhteisvoimin. Toukokuussa katsastetun hybridijärjestelmään muunnettavan kaupunkibussin rakentavat Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT), Saimaan ammattikorkeakoulu ja Saimaan Ammattiopisto (Sampo).

Hybridibussi vähentää keskustojen hiukkaspäästöjä.

Bussiin on asennettu LUT:ssa kehitetty uusi hybridijärjestelmä, joka on nykyisiä kaupallisia versioita huomattavasti energiatehokkaampi. Tehokkuus perustuu professori Juha Pyrhösen mukaan aiempaa radikaalisti pienempään polttomoottoriin ja tehokkaampaan akkukapasiteettiin. Linja-autoa voidaan ajaa tarvittaessa sähkömoottorin tai polttomoottorin voimalla tai näiden yhdistelmällä.

"Kaupunkialueilla, missä liikenne pysähtelee toistuvasti, voidaan ajaa vaikka pelkällä sähköllä. Vähän syrjemmällä dieselmoottori tuottaa riittävästi sähköä perusajoon. Tällöin hiukkaspäästöt vähenevät paikoissa, joissa ne tuottavat eniten ongelmaa", sanoo hankkeen projektipäällikkö Marko Kasurinen. Hän uskoo, että hybridijärjestelmän avulla on mahdollisuus puolittaa kaupunkiliikenteen päästöt nykyisestä.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.