Biovaaka | Greenreality

Haluamme lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja täten vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

Biovaaka Oy

Biovaaka

Biovaaka Oy

Älykkäästi eroon ruokahävikistä

Biovaaka Oy:n älyvaakajärjestelmä mullistaa biojätteen mittaamisen automatisoimalla sen täysin. Se vähentää ravintoloissa syntyvää ruokahävikkiä ja auttaa ravintoloita toimimaan kustannustehokkaammin. Kansallisella tasolla keksintö auttaa täyttämään myös ruokajätteen määrää koskevan raportointivelvollisuuden EU:lle.

Biovaaka on kovassa nousukiidossa: se on yksi ensimmäisistä ruokajätteen automaattiseen mittaamiseen keskittyvistä yrityksistä Suomessa sekä tiettävästi myös Euroopassa.

Tällä hetkellä yritys myy biovaaka-järjestelmää, joka punnitsee ja näyttää lautaselta biojätteeseen päätyvän jätteen painon ravintolasalin puolella. Järjestelmä tallentaa ravintolan päivittäisen jätemäärän pilvipalveluun ja vertaa tulosta aiempiin päiviin ja viikkoihin. Järjestelmä on otettu käyttöön useissa oppilaitoksissa ja lounasravintoloissa ympäri Suomen.
– Etenkin oppilaitoksissa biovaaka toimii myös opetuksellisessa tarkoituksessa. Haluamme lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja täten vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, sanoo Valtteri Ahonen Biovaaka Oy:stä

Järjestelmä on laajentumassa siten, että sillä voidaan mitata myös keittiö- ja linjastojätettä. Linjastohävikkiä syntyy, kun tarjolla ollut ruoka jää syömättä.
– Kun tiedetään, kuinka paljon ruokaa menee hukkaan, voi ravintola esimerkiksi suunnitella ruokalistaansa entistä asiakaslähtöisemmin”, Ahonen sanoo ja jatkaa:
– Tällä on merkitystä myös kansantaloudellisesti, kun Suomeen ulkomailta tilattavan ruuan määrää voidaan tulevaisuudessa paremmin arvioida. Näin säästyy rahaa ja hiilijalanjälki pienenee, kun kuljetukset vähenevät.

Yrityksen rahoittajana toimii kotimainen Fredman Group, joka on ammattikeittiöiden digitaalisiin ratkaisuihin ja ruokaturvallisuuteen erikoistunut perheyritys. Parhaillaan Biovaaka Oy laajentaa liiketoimintaa ensin Suomessa ja suuntaa sitten katseet Euroopan markkinoille.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.