Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Vastuunkantoa ympäristöstä

Lappeenrannan seurakuntayhtymä seurakuntineen ja työmuotoineen on sitoutunut huolehtimaan paitsi ihmisistä, myös ympäristöstä omalta osaltaan. Seurakuntayhtymällä on ollut Kirkon ympäristödiplomi vuodesta 2020 lähtien. Ympäristödiplomin myötä seurakuntayhtymän kaikkea toimintaa on tarkasteltu ympäristövaikutusten ja ekologian kannalta. Olemme sitoutuneet myös hiilineutraali seurakunta (ja kirkko) tavoitteisiin.

Olemme jo vuosien ajan tehnyt toimia mm. jätehuollon ja jätteiden kierrätyksen suhteen, vaihtanut pesuaineita ympäristöystävällisiksi ja vähentänyt toimistopaperin kulutusta. Kiinteistöjen sähkö on vihreää sähköä ja energiatehokkuutta on pyritty lisäämään remontointien yhteydessä sekä uudisrakentamisessa. Uudet sähköiset työalustat ja etätyö ovat säästäneet monissa kokouskustannuksissa ja hiilijalanjäljessä. Lisäksi seurakuntayhtymän maaomaisuudesta tietty osa on jätetty luonnonsuojelualueiksi tai luonnontilaisiksi. Henkilöstöä on tuettu polkupyöräedulla ja käytössämme on myös yhteiskäyttöinen sähköauto.

Kehitämme toimintaamme koko ajan ympäristöystävällisemmäksi ja kestävämmäksi. Parhaillaan teemme päivitystä ympäristöohjelmaamme ympäristödiplomin uusimisen yhteydessä.

Seurakuntayhtymän lähetystyön yhteinen kauppa Toivon Ikkuna Maailmalle on jo kuulunut Greenreality-kumppanit -verkostoon vuodesta 2020 alkaen.

Seurakuntayhtymä näkee, että Greenreality Network -verkostoon kuuluminen terävöittää jo tehtyjä sekä suunniteltuja ympäristötoimia sekä vihreämpien ratkaisujen löytämistä ja käyttöönottoa. Alueen toimijat voivat myös hyödyntää seurakuntayhtymän piirissä tehtäviä ratkaisuja ja hyviä käytäntöjä.

– Uskomme että yhteistyöllä ja avoimuudella saamme paljon enemmän aikaan kuin yksinään puuhastelemalla, Lappeenrannan seurakuntayhtymän vastavalittu ympäristövastaava Kirsi Hyvönen sanoo.

Lappeenrannan ev.lut. seurakunnat ovat 5 seurakunnan ja yhteisten työmuotojen ja yhtymähallinnon muodostama yhteisö, joka toimii Lappeenrannan alueella. Seurakuntien yhteinen jäsenmäärä on 48 696. Yhtymässä ja sen seurakunnissa työskentelee tällä hetkellä noin 170 eri alojen ammattilaista.

Lappeenrannan seurakunnat