Lähiruokaa | Greenreality

Lähiruokaa!

Lähiruoka on nimensä mukaisesti lähellä tuotettua kotimaista, paikallista ruokaa. Tämän ruuan tuotannossa käytetään oman alueen raaka-aineita ja työtä. Siten sen alkuperä, tuottaja ja valmistaja ovat hyvin tiedossa, joten toiminta kuluttajan suuntaan on yksinkertaista, helposti ymmärrettävää ja turvallista. Suosimalla lähiruokaa, tuet samalla paikallista taloutta ja työtä sekä pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi. Hiilijalanjälki pienenee kuljetusten ja tuotteen kevyemmän pakkaamisen kautta. Lyhyttä elintarveketjua on helpompi valvoa. Lyhyt ketju mahdollistaa lisäaineiden ja kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämisen. Etuja on siis monia, jotka puoltavat lähiruuan käyttöä.

Lappeenrannan kaupunki, SATU (saimaantukipalvelu) ja lähileipomot

Pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää Lappeenrannassa leikatun ruisleivän ja rieskan osalta, kun pienet lähileipomot (Pulli ja Korpela) investoivat leivänleikkuukoneeseen. Leivän leikkuu ja käsittely vaatii taitoa, sillä leikattu leipä alkaa välittömästi kuivua. Pienellä harjoittelulla leivänleikkaus saatiin optimoitua ja nyt Lappeenrannan kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa voidaankin nauttia paikallisesta ja valmiiksi viipaloitusta leivästä. Leipomot myös optimoivat leivänjakelunsa ja näin saatiin sekä kuljetuskustannukset että päästöt pienemmiksi.

REKO- ja lähiruokapiiri

Lähiruuan välityskanavina Lappeenrannan alueella toimivat mm. REKO-piiri Facebookissa sekä Ruokapiiri omien www-sivujen kautta

REKO:n toiminta idea:

Perusajatus on hyvin yksinkertainen, tavoite on saada koottua tuottajat ja kuluttajat samaan paikkaan. REKO:ssa tämä on toteutettu Facebookin suljettuna ryhmänä. Mukaan hyväksytyt tuottajat avaavat tilauksen sovitulle jakeluajankohdalle ja kuluttajat tilaavat haluamansa tuotteet kommentoimalla tuottajan julkaisua. Tuottaja toimittaa tilatut tuotteet sovittuna aikana sovittuun paikkaan ja kuluttaja noutaa tilauksensa sieltä ja pääsääntöisesti maksaa tuotteet samalla. REKO on sekä tuottajille että kuluttajille ilmainen, ja ylläpito toimii vapaaehtoisvoimin. Lappeenrannan REKO:lla on jakelupiste Lappeenrannan lisäksi Joutsenossa.

Tuottajan kannalta REKO eroaa esimerkiksi torimyynnistä siinä, että tuottaja tietää etukäteen onko hänelle tilauksia vai ei. Kuluttajalle toiminta näyttäytyy yhteisöllisenä tapahtumana ja usein jakelupaikoilla niin tuottajat kuin kuluttajatkin vaihtavat kuulumisia ja tietoja hyviksi kokemistaan tuottaista. Tavoite on saada kuluttajalle mahdollisimman kattava valikoima erilaisia tuotteita ja mahdollisimman tasaisella saatavuudella. Renkaasta riippuen kuluttajia kuunnellaan paljonkin, mm. etsittäessä uusia tuottajia mukaan toimintaan. Lappeenrannassa tarjonta ja tasaisuus onnistuttiin saavuttamaan aiemmin, mutta talven aikana tuottajien tarjonta on hiipunut huomattavasti (mukana olevat ovat myyneet varastot loppuun ja uusia tuottajia ei ole tullut mukaan). REKOn ainut ehdottomasti kielletty asia on jälleenmyynti - jokainen toimija myy vain omia tuotteitaan.

Ruokapiirin toimintaperiaate 

Lappeenrannan ruokapiiri ry:n tavoitteena on auttaa maakunnan ruokatuottajia ja kiinnostuneita ostajia löytämään toisensa. Piiri välittää jäsenten tilaukset tuottajille kerran kuussa syyskuun ja toukokuun välisenä aikana. Tuotteet noudetaan Sammontorin jakelupisteestä sovittuna aikana. Ruokapiiri etsii koko ajan kiinnostuneita tuottajia mukaan toimintaan - ei pelkästään luomutuottajia, vaan ylipäänsä lähiruokaa eli eteläkarjalaisia tuottajia. Ruokapiirin jäsenyyttä voi hakea sähköpostitse ruokapiiri.lpr@gmail.com

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.