16.12.2019

Blogi: Meluvalli, kiertotaloutta ja banaanipiano – Pontuksen koulun asukastilaisuudessa kurkistettiin huomiseen

Koulun käytäviltä kuuluu iloista naurua, kiljahduksia ja ripeiden askelten ääniä. Oven lähellä olevalla pöydällä soitetaan Banaanipianolla Jänis istui maassa – kappaletta ja toisaalla ilmapalloja hangataan kuumeisesti villaneuleisiin, jotta pöydällä oleva tölkki saataisiin liikkumaan. Yhdellä pöydällä ongitaan jäätä ja toisella pöydällä kumarrutaan ja tutkitaan yhdessä materiaalia, josta koulun lähelle rakennettava meluaita valmistetaan.

Pontuksen koululla järjestettiin 20.11.2019 asukastilaisuus, jossa raotettiin yhdessä aikuisten ja lasten kanssa huomisen verhoa ja katsottiin luottavaisina tulevaisuuteen. Tilaisuus oli Lappeenrannan Greenreality – palveluiden ja kaupunkisuunnittelun järjestämä ja siellä esiteltiin koulun lähellä sijaitsevan radan varteen rakennettavaa, uudenlaisesta ympäristöystävällisestä rakennusaineesta toteutettavaa meluestettä.

Urban Infra Revolution – hankkeessa rakennetaan kestävää huomista

Meluesteen toteuttaminen on osa Urban Infra Revolution – hanketta, jossa Lappeenrannan kaupunki kehittää yhteistyössä LUT-yliopiston ja yritysten kanssa uudenlaisia rakennuselementtejä kiertotalouden tuotteista. Asukastilaisuuden tarkoituksena oli tarjota tilaisuudessa kävijöille mahdollisuus tutustua yhdessä asiantuntijoiden kanssa meluvallista tehtyihin suunnitelmiin, havainnekuviin ja meluvallin valmistamisessa käytettyyn materiaaliin.

Asukastilaisuuteen osallistui aiheesta kiinnostuneita alueen asukkaita, koululaisia ja koulun henkilökohtaa. Alueelle sijoitettava meluvalli säilyy mielenkiinnon kohteena myös tulevaisuudessa, sillä se tarjoaa junaradan varressa sijaitsevana erinomaisen paikan seurata materiaalin käyttäytymistä ja kestävyyttä suomalaisissa sääolosuhteissa.

- UIR-hankkeessa on tehty paljon aiheeseen liittyvää tutkimusta. Koulun lähelle toteutettavassa meluesteessä voimme hyödyntää erilaisia raaka-aineesta kehitettyjä reseptejä ja suorittaa näin vertailevaa tutkimusta meluesteen eri osissa. Saamme käytännön tietoa uudesta aineesta, sen ominaisuuksista ja kestävyydestä todellisessa ympäristössä, kertoo asiantuntija Terhi Jantunen kaupungin Greenreality – palveluista.

Asukastilaisuus toimi kaikille osallistujille näkymänä tulevaisuuteen, sillä hankkeessa kehitetty materiaali ja tulostustekniikka mahdollistavat täysin uudenlaisen muotokielen ja ympäristön rakentumisen. Valamisen lisäksi meluesteen rakentamisessa hyödynnetäänkin myös hankkeessa kehitettyä 3d-tulostusta.

- Elementtien suunnittelussa on ollut mukana myös muotoilutoimisto. Tavoitteenamme on ollut luoda viihtyisää ja kestävää ympäristöä, jossa huomioidaan ilmastoasioiden lisäksi myös esteettiset näkökulmat. Meluvallista tulee hyvä ikkuna siihen, millaiseksi rakentamisessa käytettävä muotokieli voi muuttua tulevaisuudessa, Jantunen pohtii.

Tulevaisuus syntyy yhdessä tehden

Ajatus asukastilaisuuden järjestämisestä samaan aikaan lasten discon kanssa syntyi koululla järjestetyssä suunnittelupalaverissa, jossa koululta keksittiin ehdottaa tapahtumien yhdistämistä.

- Se oli meistä todella hyvä ajatus ja mahdollisuus tavoittaa alueen asukkaita ja vanhempia. Samalla se antoi meille tilaisuuden tarjota lapsille jotain, jossa yhdistyy leikki ja oppiminen, kommentoi tilaisuudessa mukana ollut kaupunkisuunnittelun vuorovaikutussuunnittelija Mikko Holm.

Asukastilaisuuteen valittujen tehtävien löytäminen oli helppoa, sillä hankkeessa mukana olevalta LUT-yliopistolta vinkattiin menemään Heurekan omalle tiedetemput – sivulle.

- Lasten soittaessa banaanipianolla heille syntyi myös paljon kysymyksiä siitä, miten se on mahdollista. Tämä oli minusta tärkeää, sillä uteliaisuuden kautta he ryhtyvät ihmettelemään maailmaa. Ilahduin myös siitä, kuinka he alkoivat opettaa toisiaan temppujen tekemisessä, Holm sanoo hymyillen.

UIR-hanke on hyvä käytännön esimerkki siitä yhteisvastuusta, jota kannamme vihreän ympäristön puolesta.

- UIR-hankkeen nimikin viittaa vallankumoukseen ja se vaatii aina jonkinlaisen oivalluksen tai ahaa-elämyksen, jolloin ymmärrämme että asiat voisivat olla toisinkin. Se on myös vastuullista toimintaa; haluamme kaupunkina tarjota paremman huomisen, löydämme keinot ja teemme myös tekoja sen eteen, pohtii Holm.

Osallisuus on keskeinen osa hanketta

Osallisuus on ollut tärkeä osa hanketta ja kaupunkilaiset ovat päässeet aikaisemmin esimerkiksi mukaan ideoimaan mm. uudenlaisia tuotteita, joita uudella tekniikalla voitaisiin valmistaa. Ensi vuonna hankkeessa kehitettävä materiaali joutuu todelliseen testiin, kun tulostamalla valmistetut esteet, eli obstaakkelit, pääsevät skeittareiden käyttöön.

Hankkeessa toteutettavat elementit pääsevät mukaan rakentamaan yhteisöllisyyttä myös koulun piha-alueelle.

- Keskustelimme asiasta Pontuksen koulun kanssa ja saimme yhdessä idean, että voisimme hyödyntää elementtejä ns. ystäväpenkin rakentamisessa. Ne ovat jo muodoltaan yksistään kauniita ja lisäämällä sen päälle puisen istuinosan muodostuu siitä penkki, jolle leikkikaveria kaipaava voisi istahtaa sen ja muut osaisivat tulla pyytämään häntä mukaan leikkeihin, Jantunen kertoo.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan kaupunkikuvassa uudella teknologialla valmistettuihin tuotteisiin ensi vuonna. Meluvallin lisäksi hankkeessa valmistetaan uudella tulostustekniikalla puistonpenkkejä ja kukkaruukkuja Lappeenrantaan ja Imatralle.

Blogin kirjoittaja

Mikko Holm
Lappeenrannan kaupunki