24.9.2020

Lappeenrannan keskustasta toteutettu 3D-kaupunkimalli antaa mahdollisuuden kommentoida ajankohtaisia aiheita ja avaa näkymän vuoteen 2050

Lappeenrannan kaupunki esitteli Greenreality-karnevaaleilla kaupungin keskustasta toteutettua 3d-kaupunkimallia. Malli on nyt julkaistu myös verkossa, ja kaupungista toteutettua näkymää pääsee tarkastelemaan Mapgets -palvelun kautta. Kaupunkimallia suositellaan käytettävän Googlen Chrome -selaimen avulla. Kaupunkimalliin toteutetun kyselyn avulla on mahdollista antaa palautetta 30.9. mennessä ajankohtaisista keskustaan liittyvistä hankkeista ja tarkastella samalla miltä Lappeenranta voisi näyttää vuonna 2050.

Kaupunkimalliin pääset tutustumaan tästä linkistä (kopioi tarvittaessa Chrome-selaimen osoitepalkkiin).

Kaupunkimallin julkaiseminen on osa Urban Infra Revolution (UIR) -hanketta, jossa Lappeenrannan kaupunki kehittää yhteistyössä yritysten, LUT -yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa uudenlaista teollisuuden sivuvirroista valmistettavaa betoninkaltaista materiaalia, sekä sen hyödyntämiseen soveltuvaa 3d-tulostustekniikkaa.

Asiantuntija Terhi Jantunen Lappeenrannan Greenreality-palveluista kertoo, että hankkeen tavoitteena on kehittää myös uudenlaisia välineitä asukkaiden osallisuuden vahvistamiseksi ja nyt julkaistava kaupunkimalli on yksi hankkeen tuloksista.

– Kaupunkimallia on suunniteltu yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun ja muotoilutoimisto Design Reformin kanssa. Kolmiulotteisen mallintamisen avulla on mahdollista tuoda suunniteltuja muutoksia helpommin ymmärrettäväksi ja kommentoitavaksi. Esimerkiksi monitoimiareenan sijainti puhututtaa paljon ja kaupunkimallin kaltaisten välineiden avulla sen sijoittumista osaksi kaupunkia on helpompi tarkastella, Jantunen kuvailee.

Kaupunkimalliin on rakennettu myös kysely, jonka avulla on mahdollista antaa palautetta ajankohtaisista keskustan kohteista, kuten Marian aukiosta ja Paasikiven puistoon toteutetusta skeittiparkista.

– Kyselyn kohteena ovat hyvin konkreettiset ja ajankohtaiset aiheet, kuten keväällä valmistunut uusi liikuntapaikka Paasikiven puistossa. Saatu palaute on tärkeää ja kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa osana kaupungin keskustan kehittämistä, Jantunen sanoo.

Kyselyyn on mahdollista vastata myös ilman kaupunkimallia tai siihen tutustumista. Kyselyyn pääset vastaamaan tästä linkistä.

Hankkeessa haluttiin luoda näköaloja pitkälle huomiseen, sillä hankkeessa kehitettyä 3d-tulostamiseen soveltuvaa kierrätysmateriaaleista valmistettavaa betoninkaltaista materiaaliakaan ei ollut aiemmin olemassa. Kaupunkimalliin haluttiin myös rohkeita näkymiä ja visio Lappeenrannasta vuonna 2050 toteutettiin yhteistyössä hankkeen eri toimijoiden kanssa.

– Järjestimme ammattikorkeakoulun tiloissa erillisen työpajan, johon osallistuneet saivat ideoita tulevaisuuden kaupunkia. Työpajan tuloksia on koottu osaksi nyt nähtävillä olevaa kaupunkimallia. Sen lisäksi mallissa on tutkittu, miten keskustassa voitaisiin lisätä viheralueiden määrää, tiivistää kaupunkirakennetta ja yhdistää kortteleita, kertoo Jantunen.

Lappeenrannasta toteutettavaa kaupunkimallia täydennetään myöhemmin syksyllä uudella sisällöllä.

– Kaupunkimallia täydennetään myöhemmin ja asukkaille tuodaan erilaisia vaihtoehtoja tarkasteltavaksi. Myöhemmin on mahdollista tarkastella näkymää sekä nykypäivän, että vuoden 2030 Lappeenrantaan. Malliin tuodaan myös kaikki vuonna 2018 järjestetyn Uudet Citytuotteet -ideakilpailun finalistit, sekä Pontuksen koulun oppilaiden toteuttamia teoksia, joita he toteuttivat osana keväällä järjestettyä 3d-mallintamiseen liittyvää valinnaista kurssia, Jantunen toteaa.


Kaupunkimalli

(Chrome-selaimella)

Kyselyyn on mahdollista vastata myös ilman kaupunkimallia tai siihen tutustumista.

Vastaa kyselyyn

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki, Greenreality-palvelut
Asiantuntija Terhi Jantunen
040 530 5958, terhi,jantunen@lappeenranta.fi