24.11.2020

Yrityskylä aukeaa 30.11. - kestävän kehityksen koordinaattori ja muita töitä tarjolla kuudesluokkalaisille

Monet tietävät, että peruskoulun yläluokilla mennään tutustumaan työn tekemiseen eli TET-harjoitteluun. Työelämään ja yhteiskuntaan tutustuminen alkaa kuitenkin jo aikaisemmin: Yrityskylä Alakoulussa kuudennen luokan oppilas saa kokeilla päivän ajan unelma-ammattiaan, johon hänet valitaan ja perehdytetään – ihan niin kuin työhön pitääkin.

Yrityskylä on yhdeksällä alueella toimiva oppimisympäristö, joka koostuu opettajien koulutuksesta, oppimateriaalista ja oppitunneista koulussa, sekä vierailusta Yrityskylän oppimisympäristöön. Jokaisella alueella on oma ympäristö kuudes- sekä yhdeksäsluokkalaisille. Kaakkois-Suomen oppimisympäristön Yrityskylä Alakoulu on Lappeenrannassa, Yläkoulu puolestaan toimii Lahdessa.

Valtakunnallisesti noin 80 % kuudesluokkalaisista tutustuu Yrityskylään.
– Lappeenrannan Family Centerissä sijaitsevassa Yrityskylä Alakoulussa käy vuosittain noin 5 000 koululaista, sanoo aluekoordinaattori Linnea Koskimies, joka on työskennellyt Yrityskylässä kolme vuotta.
– Meillä on täällä oma pienoiskaupunki, jossa on yrityksiä ja organisaatioita, hän selittää.
– Niistä oppilaat hakevat itselleen töitä, jota sitten tekevät yhden päivän täytettyään etukäteen ensin varta vasten tätä tarkoitusta varten laaditun työkirjan.

Erilaisia töitä on tarjolla noin 60. Oppimateriaalissa on muun muassa tietoa yhteiskunnasta, yrittäjyydestä, taloudesta ja työelämästä. Siinä on myös apukysymyksiä omien luonteenvahvuuksien löytämiseen ja lisäksi jokainen hakee jotain Yrityskylän työpaikkaa oppimateriaalissa olevalla hakulomakkeella.

Ympäristöasiat ovat esillä Yrityskylässä

Kestävä kehitys näkyy Yrityskylän työpaikoissa ja -tehtävissä. Etelä-Karjalassa toimivalla energia- ja ympäristöalan yritysverkostolla Greenreality Networkillä on siellä avoinna kestävän kehityksen koordinaattorin toimi.

– Kestävän kehityksen koordinaattori laatii Yrityskylälle kestävän kehityksen suunnitelman ja toimintaperiaatteet ja järjestää Greenreality Networkin yrityksissä työskenteleville kestävän kehityksen palaverin, selittää kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen Lappeenrannan kaupungin Greenreality palveluista.
– Monet muutkin Yrityskylän toimijat ottavat toiminnassaan huomioon vihreät arvot, Mäki-Hokkonen sanoo.

Euroopan vihreimmäksi alle 100 000 asukkaan kaupungiksi valitussa Lappeenrannassa ja Suomen ensimmäisessä hiilineutraaliksi tähtäävässä maakunnassa näin toki pitää ollakin. Oppimisesta on tehty interaktiivinen kokemus.

­– Jätteiden lajittelupisteellä säilöt puhuvat, kun niihin pudottaa roskan, kertoo Koskimies.
– Se on lapsista paitsi hauskaa, myös hyvin mielenkiintoista.
Kaupungintalolla on muuten avoinna myös kaupunginjohtajan paikka.

Työstä saa palkkaa ja pankista saa kortin

Oppilaille opetetaan työn ohella rahankäyttöä ja asioiden hoitoa. Työstä saa palkkaa ja sen voi käyttää erilaisiin palveluihin kuten vaikkapa Yrityskylän kauppaan tai lounasravintolaan. Pankissa puolestaan neuvotaan, kuinka itselleen saa hankittua pankkikortin PIN-koodeineen ja kuinka tili avataan. Lääkärikeskuksessa voi mittauttaa verenpaineen ja tarkastuttaa näön - jokainen pääsee vastaanotolle, kun malttaa odottaa vuoroaan odotustilassa.

Linnea Koskimies kertoo, että Yrityskylä aukeaa oppilaille marraskuun viimeisenä päivänä.
– Normaalisti aloitamme toiminnan jo aiemmin syksyllä, mutta nyt korona on aiheuttanut viivästystä, hän sanoo.

Yrityskylä toimii kolmen vuoden sykleissä ja nyt syksyllä on taas menossa toimijoiden etsintä seuraavaksi kaudeksi.
– Todella monet organisaatiot jatkavat meillä kaudesta toiseen, sanoo Koskimies.
– Kouluista saatu palaute – samoin kuin yritysten ja yhteisöjen omat vierailut Yrityskylässä – saavat toimijat vakuuttuneiksi siitä, että tämän tyyppinen toiminta on paitsi loistava oppimisympäristö, myös erinomaista yritysviestintää.

Kuvassa: Linnea Koskimies, aluekoordinaattori, Yrityskylä Kaakkois-Suomi