”Lähdimme mukaan saadaksemme faktoihin perustuvaa tietoa ja tsemppihenkeä”
 


Holtarin perhe 

Ketkä: aluejohtaja Paula, toimitusjohtaja Jami sekä tytär Viivi, 8
 
Missä: Tyysterniemi, noin 3,5 km Lappeenrannan keskustasta
 

Koti: 50-luvulla rakennettu omakotitalo, maalämpö
Holtarin perhe

Tärkeintä on pysähtyä tämän asian äärelle


Holtarien perheen koti huokuu lämmintä tunnelmaa. Kynttilät koristavat kodikasta keittiötä, jossa soi perheen isän, Jamin, suosikkiradio-ohjelma. Perheen äiti, Paula, saapuu työreissulta kotiin, ja tarjoaa ensitöikseen villasukkia jalkaan.

”Koska meillä on vähän kylmät lattiat, olemme villasukkaperhe. Tässä sullekin”, Paula sanoo.

Perheen koti on 50-luvulla rakennettu kivitalo, joka on muutama vuosi sitten remontoitu lattiasta kattoon – talon historiaa kunnioittaen. Taloon on remontin yhteydessä vaihdettu öljylämmityksen tilalle maalämpö ja sisälle asennettu Itulan kattopaneelit, Jami esittelee.

Keskustelu siirtyy luontevasti haastattelun teemaan eli kestävän arjen kokeilujaksoon. Holtarit ottivat osaa kokeilujaksoon havahduttuaan siihen, etteivät tarkalleen tiedä, mistä heidän aiheuttamansa ympäristökuorma muodostuu.

”On ollut vähän epävarma olo, että teemmekö asioita oikein. Informaatiota on paljon saatavilla, mutta se on usein ristiriitaista. Lähdimme mukaan saadaksemme faktoihin perustuvaa tietoa ja tsemppihenkeä”, kuvailee Paula.


Kestäviä tekoja ennen ja jälkeen jakson

Perheen hiilijalanjälki ennen kokeilujaksoa oli 13 tonnia CO2/henkilö/vuosi. Kokeilujakson aikana luku laski noin 8 prosenttia, noin 12 tonniin CO2/henkilö/vuosi.

Alkulaskennan perusteella perheen suurimmat päästöjen aiheuttajat olivat asuminen ja matkustelu. Alkulaskentaa varten Jami kävi tarkasti läpi perheen kaikki vuoden aikana tekemät lomamatkat, niihin kuluneet matka-ajat, välineet, joilla perhe matkusti sekä paikat, joissa perhe yöpyi.

”Matkustamme aika paljon, mikä rokotti meidän mittaustammekin. Lisäksi meillä oli jo monta ison mittakaavan asiaa tehtynä ennen kokeilujaksoa: maalämpö oli jo valittu ja meidän toinen automme on jo hybridi. Talossa on paljon neliöitä, joten se näyttäytyi laskennassa energiasyöppönä, vaikka energiankulutus on remontin ja lämmitysjärjestelmän vaihdon myötä laskenut merkittävästi”, Jami sanoo.

Perhe kokeili kestävän arjen tekoja vuoden kiireisimmän ajan keskellä sen, minkä ehtivät. Täysin tyhjältä pöydältä heidän ei tarvinnut aloittaa, sillä moni heille arkinen asia näyttäytyi kokeilujakson ansiosta uudessa valossa.

”Yhdessä kuukaudessa kerkesi kokeilemaan nopeita ja pieniä juttuja, mutta pitkällä tähtäimellä niitä asioita voi viedä eteenpäin. Olemme esimerkiksi hakeneet sopivaa huonelämpötilaa energiaremontin jäljiltä, ja kokeilujakson aikana laskimme sitä asteella-parilla, noin 20 asteen tuntumaan”, Jami kertoo.

”Sen alemmaksi sitä ei voi laskea, tai minä palelen”, naurahtaa Paula ja jatkaa:

”Koska meidän työpaikkamme ovat samassa rakennuksessa, liikuimme työmatkoja mahdollisimman paljon yhdellä autolla. Lyhyet ajomatkat ovat taittuneet jo ennen kokeilujaksoakin sähköllä/hybridillä. Pitkät reissut perheen kesken teemme tarvittaessa autolla, mutta pidemmillä työmatkoilla olemme suosineet junia: se on turvallisempaa ja matkustamiseen kuluvan ajan voi käyttää paremmin hyödyksi.

Kokeilujakson aikana testasimme myös K-Supermarket IsoK:n verkkokaupan ja otimme Etelä-Karjalan Jätehuollon monilajitteluroskiksen. Ruuan verkkokauppa oli todella kätevä, enkä ollut ajatellutkaan, että se on ympäristöteko. Siinä myös säästi jonkun verran, kun tilasi ruuat netistä eikä nälkäisenä tehnyt heräteostoksia.

Monilajitteluroskis on ollut todella hyvä juttu. Nyt jätteiden lajittelu toimii ja kierrättäminen on helppoa, kun keräysastiat eri jätejakeille löytyvät omasta pihasta. Aiemmin keräsimme hirveät määrät esimerkiksi pahveja ja laseja, ennen kuin veimme ne kierrätettäväksi.

Monilajitteluroskis tyhjennetään kuukauden välein, mutta pahvit ja muovi täyttyvät välillä nopeammin. Tavallisen sekajätteen tyhjennysväliä sen sijaan pitäisi pidentää, kun sitä ei juurikaan enää kerry.

Kyllä sitä ostaessakin katsoo pakkauksia nykyään hieman eri silmällä. Jos jauhelihaa on tarjolla vanhassa isossa pakkauksessa ja uudessa pienemmässä pakkauksessa, otan mieluummin sen uuden pakkauksen hinnasta viis. Muissakin tuotteissa sama juttu. Välillä harmittaa, kun ei muista ottaa kangaskassia mukaan kauppaan.”

Uudestaan mukaan koska tahansa

Perheelle jäi kokeilujaksosta positiivinen kuva, vaikka jakso olisi voinut olla heidän mielestään pidempikin. Jos ei kukaan kiellä, Holtarit ottavat osaa kokeilujaksoon uudestaankin.

”Kyllä sitä tuli henkseleitä paukuteltua, että ollaan tässä mukana. Tämmöinen toiminta istuu todella hyvin Lappeenrannan brändiin, ja mielellämme olemme tällaisessa mukana. Tuli hyvä fiilis, että voi itsekin tehdä jotain kestävyyden eteen”, Jami iloitsee.

”Jakson tärkeintä antia oli oivallus, että tämän asian ääreen täytyy pysähtyä. Moni asia oli kyllä ollut mielessä, mutta kun niihin ei sen enempää käyttänyt aikaa, jäivät teot toteuttamatta”, toteaa Paula.