Finnsementti | Greenreality

Finnsementti on mukana rakentamassa kestävää Suomea edistämällä ekotehokasta ja turvallista betonirakentamista.

Finnsementti Oy

Finnsementti

Finnsementti Oy

Sementtiä ekotehokkaaseen ja turvalliseen rakentamiseen

Finnsementti tuottaa pääosan Suomessa käytetystä sementistä. Se valmistetaan Suomen maaperästä louhitusta kalkkikivestä Finnsementin Lappeenrannan ja Paraisten tehtailla. Sementti on tärkein osa maailman yleisimmän rakennusmateriaalin, betonin koostumuksessa.

Finnsementin missio on olla mukana rakentamassa kestävää Suomea, ja yksi päätavoitteistamme on jatkuvalla parantamisella minimoida sementin valmistuksen ympäristövaikutukset. Lisäksi olemme mukana edistämässä ekotehokasta ja turvallista betonirakentamista tukemalla betoniteollisuuden kehitystä.

Kierrätyspolttoaineet ja edistynyt teknologia vähentävät ympäristökuormitusta

Sementtiklinkkeri, josta sementti valmistetaan, poltetaan energiatehokkaissa kuivauuneissa ja pääpolttoaineina käytetään kivihiiltä ja öljykoksia. Suurin ympäristökuorma sementin valmistuksessa aiheutuu kalkkikiven poltosta klinkkeriksi. Vähentämällä klinkkerin määrää sementissä, sekä korvaamalla perinteisiä polttoaineita kierrätyspolttoaineilla, olemme saavuttaneet hiilidioksidipäästöissä merkittäviä vähennyksiä. Tämän vuoden tavoitteemme on lisätä kierrätyspolttoaineiden osuutta viisi prosenttiyksikköä. Viime vuonna korvasimme  41 prosenttia uunien energian kulutuksesta kierrätyspolttoaineilla. Vuosittain Finnsementin sementtitehtaissa hyödynnetään 300 000 tonnia muun teollisuuden jätteitä ja sivutuotteita raaka-aineena ja polttoaineena.

Sementin valmistusprosessin edistyneen teknologian takia myös typen oksidien määrää ja hiukkaspäästöjä on pystytty alentamaan, typen oksideja lähes 50 prosenttia vuodesta 2006.

Sementtiuunit lämmittävät 2 100 pientaloa vuosittain

Sementtiuunien hukkalämpö hyödynnetään Lappeenrannassa ja Paraisilla kaupunkien kaukolämpöverkoissa. Vuosittain Finnsementti toimittaa kaukolämpöverkkoihin yhteensä noin 30 GWh lämpöenergiaa, joka vastaa yli 2 100 pientalon vuosittaista lämmitysenergian kulutusta.

Paikallinen tuotanto ja kattava jakeluverkosto

Kiviaines, josta sementti valmistetaan, saadaan Suomesta eikä se vaadi pitkiä kuljetusmatkoja.  Valmis sementti toimitetaan asiakkaille pääasiassa säiliöautoilla irtosementtinä. Paraisten tehtaan tuotannosta puolet kuljetetaan laivalla Finnsementin terminaaleihin Kirkkonummelle, Maarianhaminaan, Ouluun, Pietarsaareen, Poriin tai Raaheen. Vuonna 2017 Finnsementin sementtejä alkaa kuljettamaan uusi moderni ja ekologinen kuljetusalus, jonka kuljetuskapasiteetti on 300 tonnia suurempi kuin nykyisin käytössä olevalla aluksella ja polttoaineen kulutus hyvin pieni.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.