Kymi-Solar | Greenreality

Järjestelmä tuottaa yli puolet kiinteistön lämmöntarpeesta ja sen takaisinmaksuaika on alle 8 vuotta.

Kymi-Solar Oy

 

 

Kymi-Solar

Kymi-Solar Oy

Vanhasta lähiökerrostalosta saa helposti energiatehokkaan

OPTISUN-LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ OTTAA TALTEEN POISTOILMAN HUKKALÄMMÖN JA HYÖDYNTÄÄ ILMAISTA AURINKOLÄMPÖÄ. KAUKOLÄMPÖÄ TARVITAAN VAIN TALVELLA.

OptiSun-lämmitysjärjestelmän pääosat ovat pyörivä aurinkolämpökeräin, kerrostalon korkuinen kuumavesivaraaja ja poistoilmalämpöpumppu. Ne sijaitsevat talon päätyyn pystytettävässä pilasterirakenteessa, joten talon kattorakenteisiin ei tarvitse koskea.

Järjestelmä on suunniteltu poistoilmanvaihdolla varustettuihin kerrostaloihin.

 – Eniten energiansäästöpotentiaalia on vanhoissa kerrostaloissa. Niiden katot ovat erinomaisia paikkoja aurinkolämpökeräimille, sanoo OptiSun-järjestelmän kehittäjä Ville Terävä.

– Kääntyvä keräin on mullistanut aurinkolämpöjärjestelmän mitoituksen pohjoisen olosuhteissa. Putkimaisen varaajan tilavuus mitoitetaan nyt kulutuksen mukaiseksi, näin optimoidaan keräimen ja lämpöpumpun toiminta, kertoo Terävä.

Lämpöhäviöiden minimoimiseksi varaaja voidaan sijoittaa vaikka rappukäytävän keskikuiluun. Horisontaalisesti aurinkoa seuraava keräin säätää varaajan lämpötilaa jättäytymällä tarvittaessa varjoon.

– Investointi on mahdollista rahoittaa kokonaan sen tuottamilla säästöillä, sanoo Terävä.

Ilmaista aurinko- ja hukkalämpöä lämmönlähteenään käyttävä OptiSun-järjestelmä tuottaa ympäristöystävällistä ja hiilidioksidivapaata lämmitysenergiaa, eikä se lisää kiinteistön sähkönkulutusta.

Esimerkki: Vuonna 1970 valmistuneen kerrostalon lämpöenergiankulutus on 431 MWh/a, josta 66 prosenttia voidaan korvata OptiSun-järjestelmän avulla. Investointikustannus on 130 000 euroa ja takaisinmaksuaika 5,4 vuotta.

Tilaa uutiskirje

ja pysyt kartalla tulevaisuuden vihreän teknologian kehityksestä ja Greenreality Networkin kuulumisista sekä
saat tietoa kestävän arjen asioista.