Fiber-X Finland

Luonnonkuiduista korvaaja muoville

FIBER-X FINLAND TAKLAA ILMASTONMUUTOSTA KEHITTÄMÄLLÄ JA TUOTTEISTAMALLA GLOBAALISTI SKAALATTAVIA, MUOVIA KORVAAVIA MATERIAALEJA SEKÄ BIOLAITOSKONSEPTEJA AGROKUITUJA HYÖDYNTÄEN.

Agrokuiduilla tarkoitetaan yleensä maataloudesta peräisin olevia kuidun lähteitä, kuten olkea, maissinvarsia tai hamppua. Esimerkiksi oljesta saatava kuitu voi tulevaisuudessa olla pääraaka-aine tuotteissa, jotka nykyään tehdään muovista.

– Teemme hyvää maapallolle samalla, kun luomme merkittävää liiketoimintaa hiilineutraalisti, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Mikko Ruuska.

Fiber-X Finland palvelee erityisesti bioteollisuutta tarjoamalla puitteet tuotetestauksille. Lisäksi se tarjoaa yrityksille myös koulutusmahdollisuuksia ja oppilaitoksille tutkimusmahdollisuuksia Lemillä sijaitsevassa pilotointi- ja koulutuskeskuksessaan.

– Pilotoinnissa positioimme itsemme laboratoriomittakaavan ja kaupallisen skaalan välimaastoon: autamme asiakkaitamme tuottamaan heidän omiin tuotekehitysprojekteihinsa rullatavaraa järkevällä kustannuksella.

– Asiakkaamme kehittävät muun muassa biopohjaisia pakkausmateriaaleja, molekyylien läpipääsyä estäviä barrier-materiaaleja sekä uusia tuotantoprosesseja, hän jatkaa.

Yrityksellä on käytössään yli 30 asiantuntijan verkosto, josta löytyy osaamista vaativiinkin tutkimus- ja kehityskokonaisuuksiin.

– Pystymme todistetusti toimittamaan vaativaa tuotekehitystä: olemme olleet mukana kehittämässä asiakkaidemme liiketoimintaa yli sadassa projektissa vuodesta 1999 lähtien.

Lähivuosina Fiber-X laajentaa toimintaansa Lappeenrantaan, jonne rakentuu pajun käyttöön pohjautuva biolaitos. Pajusta on tarkoitus valmistaa antiviraalisia kemikaaleja, biokomposiittia sekä kasvualustaa.

Lisäksi yritys suunnittelee Pohjois-Pohjanmaalle biolaitoskonseptia, joka mahdollistaa biohiilen ja viskoosikuidun hiilineutraalin tuotannon hamppua hyödyntäen.

– Lähdemme kaupallistamaan uutta tuotantoa globaalisti ulkoisten partnereiden kanssa.

Greenreality Networkiltä Fiber-X odottaa yhteistyömahdollisuuksia paikallisten toimijoiden kanssa.

– Meitä kiinnostaa kaikki yhteiset, isot ja kunniahimoiset projektit. Sellaiset, jotka oikeasti nostavat Lappeenrantaa vihreälle maailmankartalle.

Fiber-X Finland Oy on vuonna 2019 perustettu yritys, joka kehittää itse ja yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa vaihtoehtoisia lähteitä metsästä saatavalle sellukuidulle. Yrityksen pilotointi-, koulutuskeskus sijaitsee Lemillä. Fiber-X Finlandilla on sisaryhtiö Ruotsissa.

FIBER-X FINLAND